Grafikskolan

Hellidens grafikskola

Grafikskolan som drivs av Hellidens folkhögskola, ligger i samma lokaler som Kollektivverkstaden på Vulcanön i Tidaholms centrum.

Skolan, som är ettårig är inriktad på att utveckla konstnärskap i de litografiska teknikerna.
Skolan vill stimulera till experimentellt arbete. Skolan är mycket välutrustad med ett stort antal pressar, stora arbetslokaler och stor målarateljé. Undervisningen omfattar inte bara litografi utan också koppargrafik, trä och linoleumsnitt.
Måleri och teckning är också väsentliga delar av undervisningen. I teckning och måleri ingår bl.a. modellstudier, färgteori och bildanalys. 

Förutom de grafiska teknikerna, med tonvikt på litografi, ingår måleri, teckning, handpapperstillverkning, konsthistoria och samhällsstudier i undervisningen. Ämnet litografi handlar främst om det litografiska handtrycket från sten och plåt, men även foto och databaserade metoder används.

I anslutning till grafikskolan finns en ”handpappersverkstad” där eleverna har möjlighet att tillverka sitt eget papper. Man kan också arbeta fritt med ”paper-art”.

Grafikskolan har varje år väletablerade konstnärer som gästlärare i både måleri och grafik.

I kursen ingår också ett antal längre och kortare studie- och arbetsresor. Inslaget av resor och gästlärare syftar till att bredda kunskapen om svensk och internationell konst samt att ge inspiration till eget skapande. Grafikskolan har även ett brett internationellt kontaktnät och har under åren haft elevutbyten med ett flertal konsthögskolor i Europa.