Modhir Ahmed – Konst Annunaki

30 april – 27 maj

Modhir Ahmed studerade konst i Irak på 70-talet, tog sin master i ”Fine art” i Polen på 80-talet, utforskade på 90-talet möjligheterna med datorgrafik och är idag bosatt i Falun där han ansvarar för Falu konstgrafiska verkstad (FKV). Under sin långa karriär har Modhir uppnått respekt och beundran i och utanför Sveriges gränser och Litografiska Akademin är väldigt nöjda över att få presentera hans grafik på Konstlitografiska museet.

Titel på utställningen är ”Konst Annunaki” och vernissagen är förlagt under aftonen på den något underliga datumet måndagen den 30 April, på Valborgsmässoafton, när Hellidens slott sätter fyr på sin majbrasa.

Huvudsakligen har Modhir Ahmed använt en teknik från asien som kallas ”Mokolito”. Principen är densamma som med tryck från sten men man använder ett annat ämne nämligen trä (träpanåen/plywood). Grundelementen för att göra tryck är fortfarande vatten och fett där färgen sätts av vid uppvalsning och överförs till papper i samma typ av övertrycks-press som vid lito-förfarandet. I och med att man jobbar med trä kan man ytterligare bearbeta bilden och göra den intressant då man i den feta teckningen kan göra högtryck med hjälp av verktyg för träsnitt. Den grafiska bilden Har Modhir Ahmed efter att det grafiska trycket är satt på papper genom att lägga till information med pensel och färg men även mjuk blyertspenna.