Katherine Van Uytrecht – Manifesting Magik


Quirky nook. Litografi med blad-guld och blad-koppar.

28 Augusti – 28 September

Katherine Van Uytrecht är en ung kvinnlig konstnär med rötter ifrån Sydafrika och på hennes efternamn kan man ana att hennes förfäder härstammat från Nederländerna. Hon äger en magisterexamen från the Michaelis School of Fine Art vid the University of Cape Town där hon valde att göra sin examinering med litografiska verk. Efter sin examen kom hon att hamna i Dublin där hon hade en anställning som tryckare på verkstäderna Graphic Studio Dublin och Stoney Road Press samtidigt som hon arbetade med sitt eget konstnärskap. Detta gjorde hon i nästan 10 år tills hon flyttade till London där hon idag bor och jobbar med sin litografiska konst parallellt med ett arbete som pedagog i hantverket. Genom flera utbytesprogram och möjligheter till ”artist in residence”, däribland Grafikverkstan Godsmagasinet i Uttersberg, har Katherine byggt upp ett litet nätverk i Sverige. 2011 hade hon bland annat en utställning i Grafik i Västs lokaler i Göteborg och har sedan dess varit medlem där.

Litografiska Akademin frågade Katherin i våras, 2017, om hon kunde komma med en utställning att visa i Tidaholm konstlitografiska museum i samband med arrangemangen kring konstnatten 2018. En av hennes första frågor angående våra lokaler och förfaranden under utställningar var ”Would you be open to installation type work”.

 


Gibbon song (närbild på installation).


Gibon song.


Gibon song. Installation med litografi.


Detalj av en av de totalt 400 snurror som ingår i installationen Gibon song (litografiskt tryck på papper konstruerat till handgjord snurra på kopparstav).


Coral rays. Litografi.


Circle with bell. Litografi på akrylglas med klocka gjuten i järn.


Air. Litografi med blad-aluminium.


Troop creation chants / Ververtes (water). Närbild på installation.


Troop creation chants / Ververtes (water). Installation med litografi.